1-fase of 3-faseaansluiting
Nederlandse huishoudens hebben een 1-fase of een 3-faseaansluiting. Standaard beschikt elke meterkast over een 1-faseaansluiting. Het beschikbaar vermogen kan echter verschillen. Afhankelijk van de meterkastaansluiting en de voertuigspecificatie is laden tot maximaal 32A (7,4 kW) mogelijk.
Het is belangrijk te weten of de lader in de auto 1- of 3-fase laden ondersteunt en – in dat laatste geval – of de meterkast thuis is voorzien van een 3-faseaansluiting of daarvan kan worden voorzien. Wanneer de auto 3-fase laden ondersteunt is een verzwaring eigenlijk altijd de moeite waard. Is thuisladen niet of nauwelijks van toepassing, bijvoorbeeld omdat dagelijks op het werk geladen kan worden? In dat geval is een 1-fase laadpunt van 3,7 kW het overwegen waard. Ïndien je de meterkast van 1-fase naar 3-fase gaat verzwaren kan er gekozen worden voor een verzwaring naar 3x25A of 3x35A. Bij een verzwaring naar 3x25A is slechts eenmalig een investering nodig terwijl bij een verzwaring naar 3x35A ook het vastrecht jaarlijks omhoog zal gaan.
Tegenwoordig worden alle nieuwe huizen met een 3-faseaansluiting opgeleverd, maar ook huizen met een 1-fase aansluiting kunnen in veel gevallen achteraf van een 3-fase aansluiting worden voorzien. Neem hierover contact op met de netbeheerder. De kosten voor zo’n verzwaring van de aansluiting verschillen per netbeheerder van variëren van 250 tot 350 euro. Weten welke aansluiting je hebt? Dat kun je navragen bij je netbeheerder of via mijnaansluiting.nl
Is thuisladen niet of nauwelijks van toepassing, bijvoorbeeld omdat dagelijks op het werk geladen kan worden? In dat geval is een 1-fase laadpunt van 3,7 kW het overwegen waard.
Weten welke aansluiting je hebt? Dat kun je navragen bij je netbeheerder: RENDO Netwerken, Coteq Netbeheer, Liander, Enexis, Stedin, Westland Infra, Enduris.